Hoe geef je feedback? Dit Is een vraag die in de praktijk ontzettend vaak aan bod komt. Dat deze vraag zo vaak wordt gesteld dient beslist niet te verbazen, integendeel. Je moet er immers rekening mee houden dat heel wat mensen helemaal niet openstaan voor het ontvangen van ook maar enige vorm van feedback. Wanneer dat eveneens geldt voor jou of voor bijvoorbeeld mensen die je goed kent kan het de moeite waard zijn om na te gaan of het mogelijks interessant kan zijn om je even te gaan verdiepen in de verschillende manieren die er bestaan om feedback te geven. Vergis je namelijk niet, dit kan in de praktijk wel degelijk op heel wat verschillende manieren gebeuren.
Hoe geef je Feedback? Probeer altijd positief te beginnen
Wanneer je een antwoord zoekt op de vraag hoe geef je feedback is het zeer belangrijk om er rekening mee te houden dat je altijd moet proberen voorkomen dat je negatief overkomt. Dit is ontzettend belangrijk omdat je anders het risico loopt dat de feedback niet goed zal worden ontvangen door de andere partij. Het is dus met andere woorden niet zo dat je niets negatiefs aan mag halen, maar door eerst een positief punt aan te halen zal je tot de vaststelling komen dat het negatieve aspect minder hard zal doorwegen. Dit zorgt ervoor dat de feedback een stuk rustiger binnen zal komen bij de ontvanger en dat is zeker en vast belangrijk.
Tracht negatieve feedback om te zetten in positieve suggesties
Het is in de praktijk vaak zeer lastig om ervoor te zorgen dat feedback geen negatieve ondertoon krijgt. Dit gezegd hebbende kan je er in de praktijk wel voor kiezen om negatieve opmerkingen om te zetten in positieve suggesties. Dit blijkt veelal nog het best te werken. Het is immers één ding om iemand te wijzen op iets wat hij of zij verkeerd doet, maar het is nog iets helemaal anders om daar concrete oplossingen voor aan te bieden. Kritiek geven kan iedereen, maar het wordt zeer sterk gewaardeerd wanneer er samen met die kritiek ook oplossingen worden aangereikt.
Omwille van bovenstaande is het bij het proberen beantwoorden van de vraag hoe geef je feedback altijd van cruciaal belang om specifiek te kijken naar de situatie in kwestie. Bovendien is het ook altijd een vereiste om jezelf de vraag te stellen of je zelf wel over voldoende kennis of expertise beschikt om iemand anders raad te geven met betrekking tot het onderwerp in kwestie. Dit is iets wat je uiteraard altijd op voorhand voor jezelf dient te proberen bepalen.
Hoe geef je feedback? Het werkt in twee richtingen!
Wanneer de vraag hoe geef je feedback wordt beantwoord verwachten veel mensen een sluitende oplossing. In de praktijk ontstaat er echter vaak een soort van wisselwerking. Hierbij is het zo dat je feedback geeft, wellicht daar opmerkingen op zal ontvangen om vervolgens je feedback daar mogelijks aan, aan te passen (of niet). Feit is in ieder geval dat feedback nooit voor de volle honderd procent in slechts één richting wordt gegeven. Verwacht dus zeker ook een antwoord en verwacht bovendien ook niet dat alles direct zal veranderen. In het merendeel van de gevallen is dat immers niet zo en heeft er iets tijd nodig om daadwerkelijk aangepast of geoptimaliseerd te kunnen worden.
Heb je hierbij hulp nodig? Ga dan naar Teamspeling.nl.