In Nederland wordt jaarlijks ongeveer 11 miljoen ton eetbaar voedsel weggegooid. Beangstigend, niet? Maar dat hoeft niet zo te zijn! In dit artikel lees je hoe je geld kunt besparen door boodschappen te besparen en wat de ervaringen van mensen zijn met de Too Good To Go-app.
Voedselverspilling in Nederland
Het is echt beangstigend als je bedenkt dat er elk jaar 11 miljoen ton voedsel wordt verspild. Dat is echter niet alles, want er komen nog meer voedselverliezen bij langs de productie- en voedselketen. Toch kan gesteld worden dat het grootste deel (59%) van de voedselverspilling wordt gegenereerd in particuliere huishoudens en out-of-home catering (17%).
Voordelen van voedselbesparingen
Voedsel besparen maakt je een held! En eerlijk is eerlijk, zo moeilijk is het ook niet, maar voordat je erachter komt hoe je voedsel kunt besparen, moet je de positieve aspecten in gedachten houden:
Geld besparen: Als u uw aankopen zorgvuldiger plant, hoeft u ze natuurlijk minder weg te gooien, wat u geld bespaart.
Bescherming van het klimaat: Doordat je bewust en doelgericht koopt, hoeven er minder goederen geproduceerd en geïmporteerd of geëxporteerd te worden. Er worden dus minder uitlaatgassen uitgestoten, wat goed is voor het milieu.
Word een fijnproever: Als er aan het einde van de week nog maar een paar boodschappen in je koelkast liggen, dan is het tijd om creatief te worden. Bij het koken van “restl food” ontstaan vaak heerlijke combinaties die je anders waarschijnlijk niet zou hebben geprobeerd.
Zo spaar je voedsel
Nu je weet waarom het belangrijk is om voedsel te bewaren, wil je misschien weten hoe je dat kunt doen. Zoals u al weet, is 59% van de voedselverspilling afkomstig van particuliere huishoudens. En daar kun je het meeste mee!
Het beste kun je je week plannen en bedenken wat je de komende dagen wilt eten. Je schrijft dat op een boodschappenlijstje en koopt uiteindelijk alleen dat.
Als jij één van die mensen bent die aan het begin van de week nog niet weet wat ze de volgende dagen willen eten, dan schrijf je best je standaardvoedingen (vb. melk, brood, fruit, groenten, …) op de boodschappenlijst en alleen deze dan kopen. Maar dan moet je echt creatief worden. Maar het kan ook heerlijk zijn.
Uw boodschappenlijstje moet bestaan uit verse producten, zoals verse groenten, fruit of vlees. Maar ook van “verse” diepvriesproducten, zoals diepgevroren groenten en fruit. Zo kunt u de verse goederen aan het begin van de week verwerken en de diepvriesproducten tegen het einde van de week. Zo voorkom je dat verse groenten en fruit bederven.
Over het algemeen moet u voedsel invriezen als u merkt dat u het niet meer op tijd kunt consumeren. Ze gaan dus langer mee. U moet ze echter toch snel gebruiken, anders hoopt zich steeds meer op in uw vriezer.
U kunt ook voedsel besparen door verschillende apps en platforms te gebruiken. Deze omvatten bijvoorbeeld Too Good To Go, Etepetete of Food Sharing.
Hoe zit het nu met de houdbaarheidsdatum?
De MHD, ook wel THT-datum genoemd, vermeldt alleen dat een product TEN MINSTE tot op de dag van vandaag te genieten is. Het is echter ook mogelijk dat het product langer meegaat. Dus voordat je een product weggooit, moet je je zintuigen gebruiken: zien – ruiken – proeven. kijk naar het product Ziet het er nog normaal uit? Zo ja, ruik eraan. Ruikt het nog lekker? Zo ja, dan proef je het. Vind je ook hier geen verschillen, dan kun je in alle rust genieten van je yoghurt en co.
De houdbaarheidsdatum daarentegen geeft aan wanneer je een product moet gebruiken. Dit vind je vooral op bederfelijke en gevoelige etenswaren zoals gehakt of verse vis.